Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

10 tips om te starten met je PVB

Ondersteuning do 15 augustus 2024, door Stefanie Leekens

Kreeg je net een persoonsvolgend budget (PVB)? Dat is goed nieuws! Maar het betekent ook dat je een nieuwe wereld induikt met heel veel regeltjes, zegt coach Annelies. Ze heeft al 15 jaar ervaring en deelt graag 10 handige tips om je op weg te helpen.

Onafhankelijk Leven Gent De Punt 240403 081 1

Kreeg jij net een PVB? Dat is goed nieuws. Maar je duikt ook in een nieuwe wereld met heel veel regeltjes, weet coach Annelies. "Als mensen mogen starten, zijn ze altijd blij. Maar ze zijn ook vaak overweldigd door alle regeltjes en administratie die erbij komen kijken. Daarom deel ik mijn 10 tips die ik geleerd heb als coach."

Kreeg je voor het eerst een budget? In 5 stappen start je vlot je budget op. Tip: vraag je gratis opstartpakket aan en krijg gratis hulp van een coach bij de opstart van je PVB.

TIP 1: Gebruik een aparte map voor alle papieren

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) verwacht van jou dat je alle zorgkosten registreert via een overeenkomst en dat je de facturen goed bijhoudt. Bewaar alle documenten daarom in een aparte map, zodat je meteen alles bij de hand hebt.

Ben je geen krak in administratie? Onze coaches kunnen jou op weg helpen en samen met jou overlopen hoe je dat het beste organiseert. Wist je trouwens dat wie voor het eerst beroep doet op coaching er een gratis map bovenop krijgt om alles bij te houden?

TIP 2: Gebruik een postbakje

Heb jij op je bureau een aparte schuif of een leeg postbakje? Ideaal! Hierin kan je - zonder nadenken - alle documenten verzamelen die te maken hebben met je budget. Plan een vaste dag in om alle brieven, facturen en andere documenten te sorteren en in je map te bewaren.

TIP 3: Werk met domiciliëring 

Als budgethouder sluit je met verschillende diensten een overeenkomst af. Die diensten sturen – vaak maandelijks – een factuur op. Dankzij een domiciliëring moet je niet bijhouden wat je nog moet betalen en voorkom je boetes en nalatigheidsintresten.

TIP 4: Plan een vaste betaaldag

Niet voor elke dienst kan je een domiciliëring regelen. Plan daarom een vast moment in waarop je alle betalingen doet voor je budget. Bijvoorbeeld op donderdag de tweede week en de laatste week van de maand. Zo betaal je de kosten altijd op tijd.

TIP 5: Dien regelmatig kosten in

Dit is een tip waarmee ik heel wat beginnende budgethouders geholpen heb! Op je zichtrekening staat een terugvorderbaar voorschot dat je van het VAPH ontvangen hebt. Hiermee kan je de eerste kosten betalen.

Daarna is het aan jou om je onkosten in te dienen, zodat het VAPH deze terugbetaalt. Plan daarom een vast moment in om kosten in te dienen bij het VAPH en om het saldo op je budgetrekening op te volgen. Bijvoorbeeld om de 2 of 3 maanden. Zo vermijd je een ontoereikend saldo op je zichtrekening.

TIP 6: Maak een overzicht

Je kan op verschillende manieren kosten indienen bij het VAPH: via mijnvaph.be of met een kostenstaat in Excel. Heb je je kosten ingediend? Hou dan voor jezelf een overzicht bij en bewaar dat samen met de facturen en rekeninguittreksels die bewijzen dat je deze kosten gemaakt en betaald hebt.

TIP 7: Volg je budget op

Je kan in de loop van het jaar meer of minder persoonlijke assistentie nodig hebben. En misschien vergoedt jij je persoonlijke assistent niet altijd op dezelfde manier. Al die keuzes hebben een invloed op de besteding van je budget. Sta daarom regelmatig stil bij wat je al besteed hebt en hoeveel je nog kan besteden met de rest van het jaarbudget.

TIP 8: Denk na over het gebruik van het vrij te besteden bedrag

Denk goed na waarvoor je het vrij besteedbaar bedrag (VBB) wil gebruiken en hoeveel. Het VBB maakt deel uit van je totale budget. Wat je opvraagt als VBB, kan je dus niet meer gebruiken voor andere zorg en ondersteuning.

Op mijnvaph.be zie je onder 'Vrije besteding' hoeveel VBB je kan opvragen. Hou daarbij ook rekening met mogelijke wijzigingen in je ondersteuning. Want dat kan er voor zorgen dat je meer budget nodig hebt om je ondersteuning te betalen.

TIP 9: Beheer je administratie zelf

Als budgethouder is het belangrijk om je administratie zelf op te volgen. Zorg dat je zelf de betalingen doet of dat je aanwezig bent als iemand anders dat voor je doet. 

TIP 10: Laat je bijstaan

Vind je het moeilijk om je budgetadministratie tot een goed einde te brengen? Je bent niet alleen. Onze coaches gaan dagelijks op bezoek bij budgethouders om hen deskundig advies te geven.

Tijdens een huisbezoek gaan we samen met jou alles organiseren zodat je administratie vlekkeloos verloopt. 

Kreeg je voor het eerst een budget? Dan heb je recht op gratis hulp van een coach voor de opstart van je pvb via het opstartpakket.