Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Cultuur voor iedereen toegankelijk maken: 3 tips uit de praktijk

Nieuws di 15 oktober 2024, door Kurt Jacobs

In samenwerking met Amarant vzw en No Babes vzw vond onlangs een groepsgesprek plaats met meer dan 15 mensen met verschillende handicaps. Het doel? Uitzoeken hoe culturele activiteiten voor iedereen toegankelijk kunnen worden gemaakt. Deze vraag stond centraal: wat kunnen organisaties doen zodat mensen met een handicap zich welkom voelen op een bepaalde culturele activiteit? Uit alle ervaringen kwamen drie belangrijke tips naar voren.

Pexels riciardus 69903

Tip 1: Zorg voor duidelijke communicatie

Veel mensen met een handicap moeten vaak zelf uitzoeken of een locatie geschikt en toegankelijk is. Antwoorden op vragen zoals ‘Is de zaal rolstoeltoegankelijk?’, ‘Zijn er prikkelarme ruimtes?’ en ‘Hoe kunnen blinden of slechtzienden de weg vinden?’ zijn vaak moeilijk terug te vinden of worden helemaal niet beantwoord.

Maak daarom in je communicatie duidelijk hoe toegankelijk je evenement of activiteit is. Vermeld bijvoorbeeld het aantal rolstoelplaatsen, voeg foto’s en een duidelijke plattegrond toe. Maak je website bovendien toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Zo kunnen zij de informatie lezen met hun eigen voorleessoftware.

Tip 2: Laat assistenten gratis deelnemen

Voor veel mensen met een handicap is een persoonlijke assistent noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan culturele activiteiten. Zoals Cecile duidelijk zegt: "Mijn assistent vervangt mijn handen en ogen, waarom zou ik daarvoor moeten betalen?"

Zorg daarom dat assistenten gratis toegang krijgen, zo voorkom je dubbele kosten voor mensen met een handicap. Bij sommige organisaties mogen assistenten gratis mee of aan verminderd tarief, maar dat is niet altijd duidelijk in de communicatie.

Tip 3: Informeer alle medewerkers

Toegankelijkheid valt of staat met goed geïnformeerde medewerkers. Zorg ervoor dat iedereen weet hoe ze kunnen helpen. Wat doe je als iemand blind is? Hoe zorg je dat iemand met een rolstoel makkelijk binnengeraakt? Wat kun je doen voor iemand die een rustige ruimte nodig heeft?

Maak duidelijke afspraken en werk goeie richtlijnen uit. Zet die op papier en zorg dat iedereen ze kent. Zo voorkom je dat mensen met een handicap steeds naar één medewerker worden doorverwezen.

Samenwerking met No Babes vzw en Amarant vzw

Eline Van Duyver van No Babes vzw leidde het gesprek. No Babes vzw zet zich in voor meer diversiteit in de Vlaamse media en organiseert zelf toegankelijke evenementen.

Eline: "We zorgen ervoor dat iedereen welkom is, met of zonder handicap. Kunst en cultuur zijn er voor iedereen."

Charlotte Geeraert van Amarant vzw, een organisatie die kunst en cultuur als hefboom gebruikt om maatschappelijke noden zichtbaar te maken: "Deze sessie was enorm waardevol. We kregen veel bruikbare tips die we direct kunnen toepassen. We hopen hiermee ook andere organisaties te inspireren."

Cultuur is een recht voor iedereen

Cultuur moet toegankelijk zijn voor iedereen. Onafhankelijk Leven pleit voor aanpassingen binnen de cultuursector en moedigt elke organisatie aan om hierover na te denken en stappen te zetten.

“We verwachten ook dat de overheid de nodige ondersteuning biedt. Investeren in toegankelijke zalen, aangepast vervoer en voldoende assistentie zijn essentieel, want iedereen met een handicap heeft recht op cultuur", zegt Dave Ceule van Onafhankelijk Leven.

Blijf op de hoogte van onze acties en projecten

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, opinies en standpunten. Of laat je inspireren door onze straffe getuigenissen.