Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Gaan stemmen met een handicap: zo verliep het bij de ambassadeurs van Onafhankelijk Leven

Nieuws di 15 oktober 2024, door Kurt Jacobs

Op zondag 13 oktober 2024 waren er verkiezingen voor de gemeenteraad en provincieraad. Stemmen was niet verplicht, maar wel belangrijk. Elke stem beïnvloedt het beleid in een stad of gemeente. Gemeenteraadsverkiezingen gaan over veel thema’s voor mensen met een handicap. De ambassadeurs van Onafhankelijk Leven zijn allemaal gaan stemmen. Bij de meesten verliep dat zonder veel noemenswaardige problemen. In hun stemlokaal was er aandacht besteed aan toegankelijkheid.

Stemmen met een handicap

Brent ging stemmen in Beervelde

"Ik heb een stem en gebruik ze! Alles was prima georganiseerd, er was een aangepast hokje, naast het stemlokaal was er een aangepast bollekescafé voor een drankje achteraf."

Liesbeth ging stemmen in Ieper

“Vrouwen verkregen in België pas stemrecht in 1949. Dus laat ons deze verantwoordelijkheid nemen. Ook mijn kersverse 18-jarige dochter volgde met wat duiding over het belang van haar stem mijn voorbeeld. De ingang van het stemlokaal was drempelloos, het tafelblad in het stemhokje hadden ze op mijn vraag van vorige keer vervangen door een tafel waar ik met mijn rolstoel kon onderrijden. Helemaal top!”

Viviane ging stemmen in Lovendegem

“Ik heb ook mijn democratische recht en plicht volbracht. Er waren ruime toegankelijke parkeerplaatsen, ingang, stemhokje en uitgang waren ook volledig toegankelijk. Ze vroegen of ik hulp nodig had, maar met mijn elektronische rolstoel met hoog-laag en een kantelfunctie kon ik me zelf beredderen. Anders zou ik door mijn beperkte beweeglijkheid van mijn armen niet aan de bovenkant van het scherm van de stemcomputer kunnen. Maar nu verliep alles dus perfect.”

Jelle ging stemmen in Aalter

“Er waren voldoende parkeerplaatsen voorbehouden voor mensen met een beperking. Geen drempels of trappen, wel hellende vlakken. En ik mocht stemmen met mijn papa als begeleider in een extra breed hokje met een verlaagd gepositioneerde stemcomputer. Dat stond aangeduid met een symbool. Het aangepast hokje had wel iets langer mogen zijn, het gordijn lag wat over mij. Maar al bij al was dit een goede toegankelijkheid ervaring.”

Dieuwke ging stemmen in Wetteren

“Bij mij was alles goed toegankelijk, alleen was het gordijn te klein en te kort voor het stemhokje. Daardoor had ik wat minder privacy.”

Jonas ging stemmen in Zele

“Het stemmen is bij mij zeer goed verlopen. Op zo'n 5 minuten stond ik alweer buiten. Er was vlak bij de sporthal voldoende parking voorzien voor minder mobiele personen. Er waren twee minpuntjes: de optie om als rolstoelgebruiker de fastlane te gebruiken op voorwaarde dat je een kaart vroeg aan iemand met een paars hesje was niet duidelijk. We zijn hierdoor gewoon binnengegaan, ik heb gewoon de normale route gevolgd. In het stemhokje waarin ik moest stemmen stond de computer erg hoog en was er niet veel plaats voor mijn elektrische rolstoel. Ik vermoed dus dat lagere stemcomputers in iets grotere hokjes enkel voorzien waren in de fastlane. Daar ga ik toch van uit. Er was veel volk om te stemmen, maar het voelde niet erg druk aan omdat er 12 verschillende rijen waren.”

Deel jouw ervaring

Het is belangrijk dat iedereen zonder problemen kon gaan stemmen. Was het stembureau bij jou toegankelijk? Kreeg je voldoende hulp?

Partnerorganisatie DITO vzw roept op om je ervaring te delen. De organisatie streeft naar een drempelloze en participatieve samenleving.

Deel je ervaring via de hashtag #laatjestemhoren op sociale media.

Een paar sfeerfoto's

Hieronder vind je een paar foto's van onze ambassadeurs op het moment dat ze gingen stemmen.