Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Geocaching: een avontuur, misschien ook voor jou?

Getuigenis wo 10 juli 2024, door Lizy Scheltjens

Ook mensen met een handicap kunnen meedoen aan de grootste schattenjacht ter wereld. Onze ambassadeur Lizy vertelt je graag meer over haar passie. Misschien word jij ook enthousiast om op schattenjacht te gaan?

20240619 1655110

Geocaching, wat is dat?

“In oktober 2022 kwam mijn beste vriend met een geweldig idee,” vertelt Lizy. “Hij stelde voor om te gaan geocachen om mijn hoofd leeg te maken. Geocaching is een soort schattenjacht waarbij je met een gps of smartphone naar verborgen schatten zoekt. Deze schatten, ook wel ‘caches’ genoemd, werden verstopt door andere mensen. Mijn beste vriend daagde mij meteen uit om meer schatten te vinden dan hij. Ik ben erg competitief, dus ik ging deze uitdaging graag aan!”

Nu, bijna twee jaar later, heeft Lizy al 400 ‘caches’ gevonden, wat er 150 meer zijn dan haar beste vriend.

20240623 144504

“Voor mij is het de perfecte manier om buiten in de natuur te zijn en mijn hoofd leeg te maken. Je ontdekt prachtige plekken, dichtbij huis of verder weg, waar je anders nooit zou komen,” vertelt Lizy.

“Ik zit in een rolstoel, wat het soms lastig maakt, maar de meeste van mijn assistenten zijn inmiddels ook verslaafd aan geocaching. Samen zijn we sterk in het vinden van de kleine of grote en soms vindingrijke schatten.”

Lizy’s tips

Er zijn volgens Lizy een paar essentiële items die je nodig hebt om goed te kunnen geocachen.

“Enkele handige dingen (naast je gsm) zijn een pen, pincet, magneetstok en prikstok of haak. Met een app op je gsm zoek je naar een groen punt, waar je een verborgen voorwerp kan vinden. Deze voorwerpen kunnen overal verstopt zitten: in struiken, bomen, onder stenen, in zelfgemaakte kunstwerkjes, onder een deksel of in een paal. Je kan het zo gek niet bedenken! Als je ze vindt, kan je dit loggen in de app en verschijnt er een lachend gezichtje. Als je het niet vindt, kan je dit ook markeren, en dan wordt het bolletje blauw. Zo weet de eigenaar dat er iets niet klopt en kan die zelf gaan kijken.”

IMG 20240619 WA0003

Lizy vindt veel rust in haar hobby, maar om haar hoofd echt leeg te kunnen maken, is een goede voorbereiding onmisbaar. Via de website van geocaching verzamelt ze eerst alle nodige informatie, zodat ze volledig kan ontspannen en genieten van haar activiteit.

“We gaan bijna nooit zomaar op jacht. Op de website vind je dezelfde kaart terug als op je gsm, maar er staan meer details op zoals betalende caches. Zo kan je makkelijker tips terugvinden en de eventueel foto’s die daaraan gelinkt zijn. Ik doe altijd mijn ‘huiswerk’ voor ik vertrek, zodat het makkelijker is om de schatten te vinden.”

Ontdek Geocaching

Misschien is geocaching een hobby voor jou (en je assistent) om te ontdekken?

Geocaching app

Meer info vind je op de website www.geocaching.com. Daarnaast is er ook een app die je via je gsm kan downloaden. Die app ziet er zo uit:

Lizy vertelt je graag hoe je start: “Maak een account aan. Nu kan de jacht beginnen! Op de website kan je vrienden toevoegen (andere spelers vinden). Klik op je profielfoto rechtsboven om naar je profiel te gaan. Aan de linkerkant vind je een lijst waar je kan zien of je vrienden al een specifieke cache hebben gevonden. Daarvoor heb je wel eerst hun cachenaam nodig. Veel plezier!”