Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Goud, zilver of brons? Jonathan voelt zich altijd een winnaar!

Getuigenis vr 16 augustus 2024, door Stefanie Leekens

Als je Jonathan ontmoet, voel je meteen zijn energie. Deze jongeman met het syndroom van Down houdt ervan om actief te zijn. In juni deed hij mee aan de Special Olympics in Nederland, een groot multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke handicap. Het was een ervaring om nooit te vergeten.

Jonathan steekt twee duimen omhoog terwijl hij de bal tegen de borst klemt

Jonathan was een actieve jongen

Jonathan was op een jonge leeftijd al een kleine, actieve wervelwind: in de tuin spelen, voetbal, basketbal, later ook handbal. Vandaag doet hij ook aan dans en theater. “Onze Jonathan zit niet stil,” vertelt mama Betzi. “Ik herinner mij ook dat Jonathan een paar jaar geleden meedeed aan een fotoshoot voor Onafhankelijk Leven. Zo’n dingen doet hij heel graag. Hij is zelfzeker en houdt van de aandacht,” lacht Betzi.

Handbalteam

Sinds hij 11 jaar oud is, maakt Jonathan deel uit van het G-Handbalteam van HV Uilenspiegel. Hij hoopte eerst om aan de Special Olympics in België deel te nemen, maar G-handbal bleek in ons land nog niet voldoende aanwezig. Er bestaan (nog) niet genoeg ploegen. Dan maar de landsgrens over: naar Nederland!

Deelnemen is belangrijker dan winnen

Jonathan speelt handbal

In juni van dit jaar gingen de Special Olympics door in Tilburg en Breda. Voor Jonathan was het zijn eerste keer op zo’n groot toernooi. Met maar liefst 3000 atleten op de deelnemerslijst was het een spektakel dat geen enkele deelnemer snel zal vergeten. Tijdens de indrukwekkende openingsceremonie kreeg ook elke deelnemer een eigen moment van glorie.

En zijn team deed het op de Spelen voortreffelijk: ze wonnen een bronzen medaille.

Special Olympics op iedere stoel staat de boodschap meedoen is goud

Toch draait het bij de Special Olympics niet om de kleur van de medaille. Iedereen krijgt een medaille, zodat niemand teleurgesteld naar huis gaat. Voor Jonathan maakt het ook niet zoveel uit welke kleur zijn medaille heeft. Goud, zilver of brons? Hij voelt zich altijd een winnaar. Dat sluit perfect aan bij de geest van de Special Olympics, waar het vooral draait om deelnemen, plezier en je eigen grenzen verleggen.

Dromen van een groter podium

De ambitie van Jonathan en zijn team reikt sindsdien verder dan de horizon van België of Nederland. Ze hebben nu hun zinnen gezet op de World Special Olympics. Met veel enthousiasme bereiden ze zich voor op de Spelen in Santiago, Chili, in 2027. En wij kijken alvast uit naar de dag dat Jonathan en zijn team hun eigen stempel kunnen drukken op dit internationale podium.

E6pz0iz Wgbm N Fu7 U

Unified handbal

Ook zin gekregen om aan handbal te doen? Het G-team van de club heeft onlangs een Unified-werking gestart. Hierbij spelen G-sporters en reguliere spelers samen in hetzelfde team. Misschien zie je Jonathan wel op het veld. Maar of je hem meteen herkent, is nog maar de vraag...

Jonathan was vastbesloten om zijn steentje bij te dragen voor dit project, dus sprong hij in als mascotte tijdens de wedstrijd. Hij stal de show volledig en werd door iedereen op handen gedragen!

  • 20240616 135840
  • DSC 4334
  • 20240615 114227
  • Hv Xyk0d Zb A9mn6 Gr
  • O Acwx U4 T Xk K Fow IF
  • R8 Pw I Bfyc As Bapp J
  • DSC 4744
  • Hoera
  • DSC 4143