Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Rechter dwingt overheid tot volledige uitbetaling persoonsvolgend budget van vrouw met handicap

Nieuws ma 07 oktober 2024, door Stefanie Leekens

Het arbeidshof in Gent heeft beslist dat een vrouw met handicap recht heeft op haar volledige persoonsvolgend budget. Jarenlang kreeg ze een deelbudget, waarmee ze niet alle zorg en ondersteuning kon inkopen die ze nodig had. De uitspraak van de rechter benadrukt dat haar deelbudget ontoereikend was en het recht op noodzakelijke zorg schond.

Onafhankelijk Leven riep de vorige regering al op om alle mensen met een deelbudget snel hun volledige budget te geven. Onze vraag blijft overeind.

Pexels ekaterina bolovtsova 6077326 1

Onzekerheid duurt al veel te lang

Deelbudgetten werden in december 2022 ingevoerd, maar twee jaar later zitten veel mensen nog steeds zonder hun volledige budget.

Een deelbudget is onvoldoende om alle zorg en ondersteuning te organiseren die nodig is om een kwaliteitsvol leven te leiden. Deze mensen moeten moeilijke keuzes maken omdat het budget te klein is. Dit gaat lijnrecht in tegen het principe van persoonsvolgende financiering, waarbij mensen keuzevrijheid krijgen over hun zorg en ondersteuning.

Recht op volledige ondersteuning

De zaak van de vrouw uit Gent onderstreept dit probleem. Het arbeidshof noemt het terecht onrechtvaardig dat zij slechts de helft van haar goedgekeurde budget kreeg. Iedereen heeft recht op volledige zorg en mag niet eindeloos in onzekerheid blijven.

“Mensen met een deelbudget moesten jarenlang wachten. Toen ze eindelijk aan de beurt waren, kregen ze slechts de helft van hun budget. Wanneer de rest volgt, is onduidelijk. Nog eens jaren wachten? Dat is toch ondraaglijk?”
Dave Ceule, directeur Onafhankelijk Leven

Druk op de Vlaamse overheid

Het arrest van het arbeidshof is belangrijk, niet alleen voor deze vrouw, maar ook voor de andere mensen die in dezelfde situatie zitten. Het geeft een duidelijk signaal.

Jammer genoeg betekent deze uitspraak niet dat iedereen met een deelbudget nu automatisch een volledig persoonsvolgend budget (PVB) zal krijgen, maar het zet wel druk op de Vlaamse overheid om actie te ondernemen.

Wij roepen de nieuwe Vlaamse regering op om snel werk te maken van het vervolledigen van de deelbudgetten. We deden deze oproep ook al in ons memorandum. Deze mensen wachten al veel te lang. We vragen dat de nieuwe Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid neemt.